Hvilke typer af indtryk overstimulerer oftest de børn, du arbejder med ?

Alle voksne og børn bliver overstimuleret – nogle børn gør det bare ofte hurtigere end andre. Dem kender du måske i dit daglige arbejde ? Derfor kan det være en god ide at skabe sig et overblik over,  hvad der hyppigst overstimulerer  det enkelte barn.

Indtrykkene kan opdeles på følgende måde :

YDRE:
Mad, Drikke, medicin, Smerte, sult, tørst, træthed,uro, uorden, lyde, lys ,lugte, berøring og andre mennesker.

INDRE:
Retfærdighed, bekymring, perfektionisme, andres meninger, stemninger, tanker, intuition, følelser, drømme, stemninger og fornemmelser.

Hvert punkt kan selvfølgelig uddybes yderligere ved at beskrive fx hvilke lugte eller hvilke stemninger barnet bliver overstimuleret af.

Overblikket kan hjælpe en med at finde ud af:

  • Hvad der kan være årsagen, når jeg bliver overstimuleret lige nu?
  • Hvordan du gøre forebyggende for at mindske overstimuleringen i løbet af dagen?

Prøv at lave en liste og se hvordan du kan bruge det forebyggende ift. forskellige situationer i barnets  hverdag  både hod jer og hjemme. det kan f.eks. bruges ift. måltiderne:

Hvis du ved, at barnet bliver overstimuleret af træthed, sult og uro, kan ulvetimen måske være en udfordring. Her kan du med fordel vejlede forældrene til at barnet får  en pause før måltiden for at mindske trætheden, sørge for at blodsukkeret har været stabilt i løbet af eftermiddagen, at der er ryddet op i køkkenet før de spiser for at give orden/ro  og at de som voksne er rolige inden i sætter jer til bords.

Rigtig god fornøjelse
Mette & Cammilla