Og hvad er selvregulering egentlig?

Jeg hører ofte fagpersoner sige: “Jeg vil gerne lære nogle øvelser, der kan hjælpe borgerne med selvregulering” Eller ”Han kan slet ikke selvregulere”, hvortil jeg spørger “Kan han samregulere?”
For uden samregulering ingen selvregulering.

Mange taler om selvregulering, som noget alle skal kunne. Men hvad er selvregulering?

Min definition er, at det er evnen til at regulere egne følelser. Det er ikke at undertrykke følelser, men at have strategier til at respondere passende og regulere sig smidigt op og ned i arousal. Der findes derfor ikke bestemte øvelser, som man kan kalde selvreguleringsøvelser. Man kan tale om forskellige øvelser som virker beroligende på nervesystemet, og derved kan have en selvregulerende effekt. Men det vil være forskelligt fra person til person, hvad der virker.

Det er vigtigt at huske at samregulering er en forudsætning for selvreguleringen. Derfor virker øvelserne bedst, hvis de er indlært i fredstid med et trygt nervesystem- altså samregulering.

Min definition af samregulering er: når to mennesker forbindes gennem nærvær og kommunikation med krop eller ord. Det er, at give og modtage omsorg, kærlighed, trøst og hjælp. Mennesker har brug for at samregulere med andre hele livet. Det er det, der gør os til mennesker. Vi er neurologisk programmeret til at være sociale fra vi fødes, til vi dør.

 

Man lærer at samregulere som spæd og i barndommen ved, at erfare at omsorgspersonen kommer, når man kalder og hjælper med f.eks at trøste eller støtte.

Gennem samregulering med andre (i første omgang omsorgspersonen) opleves en fælles følelse af tryghed og samhørighed. Gentagne oplevelser med positiv samregulering opøver evnen til selvregulering. Samregulering stimulerer vagusnerven og vores evne til at drage omsorg for os selv og andre.

Børn, der oplever omsorgssvigt oplever ikke samregulering, de bliver ikke mødt i deres behov og oplever, at de er overladt til, at klare sig selv. De lærer derfor heller ikke selvregulering, men derimod overlevelsesstrategier, hvor de enten kæmper/flygter, lukker ned eller tilpasser sig deres omgivelser.

Børn, der vokser op med overbeskyttelse kan ligeledes have store udfordringer med selvregulering, da de ikke har oplevet de naturlige kortvarige momenter af forladthed eller følelsen af at være på eventyr, blive utryg og “vende hjem”.

Tænk et øjeblik over, hvor mange gange i løbet af en dag du samregulerer. Samregulering gælder begge veje, altså både når du giver og modtager. Eksempler på samregulering er: søge trøst, bede om hjælp, råd, støtte, grine eller græde sammen med andre.

Vi samregulerer hele livet- det er en vigtig del af social interaktion.

Selvregulering er nyttigt, men det erstatter ikke samregulering.

 

Vagus nerven har en stor betydning for både samregulering og selvregulering, da den regulerer balancen i det autonome nervesystem. Vagus nerven har betydning for vores evne til at være sociale og reagere passende på de udfordringer vi oplever i løbet af dagen og livet.

Ved forbigående trusler og kortvarig stress kan en velfungerende vagusnerve hurtigt få systemet til at falde til ro igen.

Du kender det sikkert selv: Du bliver forskrækket over noget f.eks. en høj lyd og reagerer ved at fare op og hjertet banker hurtigere, dine sanser er skærpede, du er på vagt. Sympatisk aktivering- er det farligt? Men hurtigt finder du ud af, at det ikke var noget farligt, det var f.eks. bare et vindue, der var blæst op. Du ånder lettet op og din hjerterytme vender hurtigt tilbage til normal. Det er selvregulering.

Du kender sikkert mennesker, der virker, som om de altid er på vagt og som har svært ved at “komme ned i gear” efter selv små udfordringer, forskrækkelser, eller skænderier. Det er som om de har svært ved at skifte gear. Deres vagus nerve sender ikke de beroligende signaler så hurtigt. Deres selvregulering er ikke så god. Det kan ofte trænes op ved gentagne oplevelser med passende udfordringer i samregulering med en person, der har et trygt nervesystem.

 

Gratis E-bog om vagus 

Vil du vide mere om vagus nerven, selvregulering og samregulering kan du hente min gratis e-bog ved at trykke på linket her

 

Kurser i vagus nerven

Læs mere om mine kurser i vagus nerven ved at klikke på nedenstående link:

Vagus nerven i praksis

Balance i  nervesystemet via stimulering af vagus nerven