Pædagogisk massage trin 1:

– en kropslig tilgang til sansestimulering og relationsarbejde

På dette 3 dages grundkursus lærer du at give pædagogisk massage til børn, unge eller voksne. Kurset kan stå alene eller suppleres med mine overbygningskurser

Pædagogisk massage skaber basis for kontakt uden ord.

Pædagogisk massage består af forskellige massageteknikker, der gives uden på tøjet, eller direkte på huden. Der masseres med hænderne med forskellige massagereb eller der anvendes forskellige redskaber, som f.eks. bolde, for at sende forskelligt sansestimuli til hjernen.

Pædagogisk massage adskiller sig væsentligt fra andre massagemetoder. Pædagogisk massage er et terapeutisk redskab, hvor man via nærvær og berøring skaber basis for en positiv kontakt uden ord. Formålet er at støtte modtageren til at mærke sin krop, få stimuleret sanser og få bedre kontakt med krop og følelser.

Mennesker har behov for at få stimuleret sanserne hele livet, da hjernen er afhængig af sansestimuli for at udvikle sig og holde sig i form. Modtager vi ikke passende stimuli kan der opstå udviklingsforstyrrelser, som kan komme til udtryk fysisk og psykisk.

Pædagogisk massage kan støtte og stimulere mennesker med særlige behov for sansestimulering, eller blot give velvære og afspænding til mennesker generelt. Massagen kan både virke beroligende, afspændende, groundende eller stimulerende alt efter intentionen og metoden, der anvendes.

Hvem har gavn af pædagogisk massage?

Alle kan have glæde af at modtage pædagogisk massage, men især børn, unge og voksne og ældre med sansemotoriske forstyrrelser og psykosociale udfordringer har glæde af pædagogisk massage.

Pædagogisk massage øger kropsbevidsthed og beroliger nervesystemet og kan derved være støttende i forhold til motoriske udfordringer både hos børn og unge og voksne. Modtageren støttes i at mærke sin krop på en positiv måde og slappe af og mærke ro, hvilket bidrager til overskud og overblik i hverdagen.

Det kan hjælpe børn, unge og voksne med motoriske udfordringer, uro, eller generel mistrivsel med hyppige nedsmeltninger og udadreagerende adfærd. Det kan også hjælpe dem, der har en indesluttet adfærd eller har tendens til selvskade. Det kan støtte mennesker med diagnoser indenfor autismespektret, ADHD, ADD, eller mennesker, der har oplevet omsorgssvigt eller traumer.

På grundkurset er der teori om hjerne og sanser, på overbygningskurser er der teori om tilknytningstraumer, traumer, stress og arousalregulering.

Behovet for berøring og “hudsult”

Mennesker har brug for positive, trygge relationer med berøring i form af f.eks. kram. Dette stimulerer hjernen og udskiller blandt andet hormoner, der får os til at føle os glade og afslappede. Bliver vi ikke rørt og krammet kan der opstå “hudsult”, som kan komme til udtryk som ændret adfærd. Det kan komme til udtryk som er en depressionslignende tilstand, udadreagerende adfærd, seksualiserende adfærd eller depressiv adfærd.

Pædagogisk massage kan hjælpe borgeren til, på en positiv måde, at få opfyldt sit behov for berøring og kontakt. Ofte vil borgerens uønskede adfærd mindskes når borgeren modtager pædagogisk massage.

Pædagogisk massage har vist god effekt til mennekser med

  • Sanseforstyrrelser

  • Stresstilstande

  • ADHD/ADD

  • Autisme

  • Fysisk eller mental udvilklingshæmning

  • Medfødte eller erhvervede hjerneskader

  • Traumer

  • Angst 

  • Demens

  • Fysiske handicaps

Pædagogisk massage til taktil skyhed

Taktil skyhed kan skyldes sanseintegrationsproblemer i hjernen eller at man ikke har fået optimal stimulering af den taktile sans i opvæksten eller har oplevet traume med berøring.

Taktilsansen er en meget vigtig sans for vores trivsel og sociale adfærd. En taktil sanseforstyrrelse kan føre til mange udfordringer og konflikter i hverdagen. Børn eller voksne, der har taktile sanseforstyrrelser kan reagere negativt på berøring og vægre sig ved berøring fordi de oplever fysisk kontakt og berøring ubehageligt. Har man det sådan kan hverdagen være meget overvældende og stresset. Det kan være svært at være sammen med andre, hvis berøring føles stressende og ubehageligt. I en institution, hvor mange børn og unge vilkårligt berører hinanden, kan man let blive overstimuleret og komme til at reagere uhensigtsmæssigt på tilfældig berøring. Pædagogisk massage kan hjælpe barnet til at vænne sig til berøring på en måde der føles tryg.

Ved pædagogisk massage stimuleres taktilsansen og den proprioceptive sans nænsomt og i et tempo, der er tilpasset modtageren, som derved vænner sig til berøring. Pædagogisk massage giver flere muligheder for taktil tilvænning og taktil træning med hænder eller redskaber som børster, bolde, varmepuder m.m.

Kursets indhold 

 

-Teori om de sansemæssige, neurologiske og psykologiske fordele ved pædagogisk massage 

-Teori om den taktile sans og den propropceptive

-Teori om taktile forstyrrelser og sansestimulering.

-Teori om hvorfor og hvordanmassage enten dæmper eller øger arousal

-Indsigt i nærværets betydning i relations arbejde- teoretisk og i praksis.

-Refleksion over hvordan massagen kan integreres i hverdagsaktiviteter med børn og voksne 

7 praktiske massage teknikker 

 

-Klappemassage

-Beroligende holdemassage

-Trykmassage

-Boldmassage

-Beroligende håndmassage

-Hovedbundsmassage

-Massagefortælling

Alle de metoder du lærer gives uden på tøjet og kan kombineres og tilpasses til den enkelte borger.

En behandling kan vare alt fra 5 minutter til en time. Det vigtigste er nærværet, hvilket du lærer at praktisere på kurset.

Det kan du efter kurset

Efter kurset kan du begynde at give pædagogisk massage privat eller professionelt som sansestimuli eller som en ny dimension i relationsarbejde.

Erfaringen kommer med øvelsen, men du vil i løbet af kurset have trænet flere teknikker, hvilket giver dig en god ballast. Du vil kunne give flere forskellige massagebehandlinger med hænderne eller med redskaber uden på tøjet. På de næste kurser lærer du at give massage på huden med olie.

På alle mine kurser oplever du også at modtage massagen, hvilket er en meget vigtig læringsproces. Vi kan kun opleve effekten gennem vores egen sansning. Derfor er et fysisk kursus den optimale måde at lære pædagogisk massage da du ved at læse en bog eller følge et online kursus går du glip af denne vigtige dimension.

Ønsker du at lære mere om pædagogiske massager, sanser, hjerne og nervesystem vil jeg anbefale, at du går videre med fortsætterkurserne, eller evt. tager hele uddannelsen til Sanseterapeutiske Massør.

Du skal efter trin 1 tage trin 2. Efter trin 2 kan du vælge trin 3 eller 4 eller begge i vilkårlig rækkefølge. Efter trin 4 har du mulighed for at tage trin 5 (Integration og supervision af pædagogisk og sanseterapeutisk massage), som er et kursus hvor alt du har lært på kurserne integreres og trænes via casearbejde. Hvis du ønsker certificering, kan du efterfølgende tage trin 6. Læs mere om hele uddannelsen her

Ønsker du at lære mere om pædagogisk massager, sanser, hjerne og nervesystem vil jeg anbefale, at du går videre med fortsætterkurserne, eller evt tager hele uddannelsen til Sanseterapeutiske Massør.

Trin 2: Neuropædagogisk massage og arousalregulering

Trin 3: Pædagogisk massage til ro og balance i nervesystemet

Trin 4: Pædagogisk massage til kroppen, der husker

Efter trin 4 har du mulighed for at tage trin 5 (Integration og supervision af pædagogisk og sanseterapeutisk massage),som er et kursus hvor alt du har lært på kurserne integreres og trænes via casearbejde. Hvis du ønsker certificering, kan du efterfølgende tage trin 6. Læs mere om hele uddannelsen her

Sådan bruger Kristina, det hun lærte på kurset:

Jeg bruger den pædagogiske massage dagligt, jeg er begejstret for fokusset på nærværet og overførslen af ro. Jeg har fokus på mit eget åndedræt og mine bevægelser, og nyder at se at borgeren spejler sig i min ro. Det er meget tillidsskabende i mit relations arbejde at anvende de forskellige massageformer.
Det er især ball-stick massagen jeg bruger og det at lægge varme hænder på ryggen/skulderne af borgeren, uden på tøjet.
Borgerne fortæller, at de finder ro i hovedet og kroppen, og der bliver som bonus løsnet op i ømme muskler. De sover bedre, og får samtidig mere energi. Der er dagligt god respons fra borgerne, og de beder om mere massage, når de ser mig.
Jeg har i samarbejde med borgerne, syet hvedekerneposer i forskellige størrelser. Hvedekerneposen er et kæmpe hit på skulderne, når den lige har været en tur i mikrobølgeovnen.

Kristina, ergoterapeut

Kurset henvender sig til

Fagpersoner, der arbejder med mennesker: f.eks. pædagoger, pædagogmedhjælpere, lærere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, plejeforældre og afspændingspædagoger

Private: forældre og pårørende til børn og voksne med særlige udfordringer

Praktisk information

Kursusmateriale

Du vil 14 dage før kurset få tilsendt et omfattende kursus materiale med både teori og beskrivelse af massage teknikker.

Du kan selv vælge om du vil printe det eller blot have det elektronisk. Senest 1 uge efter kurset modtager du de slides, der er blevet undervist udfra.

Undervisning

Alle dage fra 9.30-15.30

Dagene vil være en kombination af teori og praksis. Massageteknikkerne øves på de øvrige kursister.Kursusbevis udstedes den sidste dag

Du undervises af Cammilla Mohr, som har mange års erfaring med massage som terapeutisk redskab. Du kan læse mere om Cammilla  her

Forplejning på kurset

Kaffe, te, vand, frugt g snacks i løbet af dagen samt frokost er inkluderet i prisen. Frokosten er smør selv med forskelligt pålæg og brød. Ved særlige behov bedes du selv medbringe mad. Der er køleskab i huset.

Deltager antal

Minimum 6 deltagere Max 8 deltagere. Kurset aflyses/udsættes ved færre end 6 deltagere.

Andre siger om kurset:

Tusind tak til Camilla for nogle fantastiske og super lærerige dage i de skønneste naturområder. Jeg glæder mig til at komme ud og afprøve alle de nye teknikker af i praksis som i har givet mig med på vejen. Jeg kan varmt anbefale dette intense 3 dages pædagogisk massage kursus.

Lina El Banna

Dette kursus har været både enormt lærerigt , fyldt med humor og nærvær fra både undervisere og deltagere. Dejlig atmosfære , intens undervisning med god veksling mellem teori og praksis. Dette kan varmt anbefales .
Et varmt tak til Camilla  for 3 dage med grin , lærdom og det at være. Kurset har været både enormt lærerigt , fyldt med humor og nærvær fra både underviser og deltagere. Dejlig atmosfære, intens undervisning med god veksling mellem teori og praksis. Dette kan varmt anbefales

Betina Nielsen

Pris

Pris: 4800 kr. Prisen tillægges ikke moms. Du har mulighed for at betale i  6 rater ved betaling med kort. Se mulighederne, når du tilmelder dig.

Virksomheder/institutioner/kommuner : 4800 kr+moms. 

Hvis din arbejdsplads betaler dit kursus, bedes du udfylde oplysningerne på vores EAN-formular. Har din arbejdsplads ikke EAN-nummer , bedes du bare oplyse deres  CVR-nummer i formularen. Du er ikke sikret plads på kurset, før du har modtaget en kvitteringsmail fra os.

Du finder formularen ved at klikke på knappen herunder.

Husk : Tilmelding er bindende – se handelsbetingelser inden tilmelding. Du kan finde dem herunder

Undervisningssted og overnatning

Kurset afholdes på Sydfyn i naturskønne omgivelser i Skovløberhuset, Krarupvej 6, 5771 Stenstrup, Fyn, Denmark Stedet ligger ude på landet. Hvis du kommer med tog, kan du ved bestilling af billet vælge FLEX-trafik fra Stenstrup station til huset.

Det er ikke muligt at overnatte i Skovløberhuset i forbindelse med kursus. Der er mange muligheder for overnatning i forskellige Bed and Breakfast og hoteller i nærområdet.

Her er  en liste til dig med nogle af mulighederne. Da det er meget individuelt hvad i som kursister ønsker, anbefaler jeg ikke det ene sted fremfor det andet.

Liste over overnatningsmuligheder

Din underviser på kurset:

Jeg glæder mig til at møde dig

Cammilla