Trin 1:

 Sansestimuli og relation

På dette 3 dages grundkursus lærer du at give pædagogisk massage til børn, unge eller voksne.

Kurset kan stå alene eller suppleres med overbygningskurserne, som kan udgøre en uddannelse.

Pædagogisk massage skaber basis for kontakt uden ord

Pædagogisk massage adskiller sig væsentligt fra andre massagemetoder. Pædagogisk massage er et terapeutisk redskab, hvor man via nærvær og berøring skaber basis for en positiv kontakt uden ord. Formålet er at støtte modtageren til at mærke sin krop, få stimuleret sanser og få bedre kontakt med krop og følelser.Mennesker har behov for at få stimuleret sanserne hele livet, da hjernen er afhængig af sansestimuli for at udvikle sig og holde sig i form. Modtager vi ikke passende stimuli kan der opstå udviklingsforstyrrelser, adfærdsforstyrrelser og mistrivsel.

Pædagogisk massage kan bruges til alle mennesker lige fra børn til ældre borgere med demens.  Pædagogisk massage kan bruges som sansestimulering eller for at give en tryg nærværsstund med velvære og afspænding.  Pædagogisk massage stimulerer blidt men effektivt sanserne og øger kropsbevidstheden og styrker borgerens relation til sig selv og giveren. Når borgeren mærker kontakten til sin krop og et andet menneske på en positiv måde beroliges nervesystemet  så han kan slappe af og mærke ro.  Det kan bidrage til overskud og overblik i hverdagen og øge livskvaliteten hos borgeren.

 De pædagogiske massageteknikker du lærer på Trin 1 gives uden på tøjet med hænderne eller med forskellige redskaber, som f.eks. bolde, for at sende forskelligt sansestimuli til hjernen. For mange mennesker er det mere trygt at blive berørt udenpå tøjet og med hænder og redskaber kan vi skabe forskellige sanseinput som stimulerer hjernen og kan berolige kamp flugt reaktionen i nervesystemet. Massagen kan både virke beroligende, afspændende, groundende eller stimulerende alt efter intentionen og metoden, der anvendes.

Hvem har gavn af pædagogisk massage?

Pædagogisk massage kan hjælpe børn, unge og voksne med og uden diagnoser som viser tegn på:

 • generel mistrivsel
 • sansemotoriske forstyrrelser
 • psykosociale udfordringer
 • mental og kropslig uro
 • udadreagerende adfærd
 • indesluttet adfærd
 • tendens til selvskade

Det kan bruges i arbejdet med at støtte mennesker med diagnoser indenfor autismespektret, ADHD, ADD, demens, hjerneskader

Pædagogisk massage er også velegnet i arbejdet med mennesker, der har oplevet omsorgssvigt eller traumer, her anbefales det at du tager hele uddannelsen eller som minimum trin 1+2

Behovet for berøring og “hudsult”

Mennesker har brug for positive, trygge relationer med berøring i form af f.eks. kram. Dette stimulerer hjernen og udskiller blandt andet hormoner, der får os til at føle os glade og afslappede. Bliver vi ikke rørt og krammet kan der opstå “hudsult”, som kan komme til udtryk som ændret adfærd. Det kan komme til udtryk som er en depressionslignende tilstand, udadreagerende adfærd, seksualiserende adfærd eller depressiv adfærd.

Pædagogisk massage kan hjælpe borgeren til, på en positiv måde, at få opfyldt sit behov for berøring og kontakt. Borgeren støttes i forhold til både motoriske og emotionelle udfordringer, hvilket kan forebygge uhensigtsmæssig adfærd. Ofte vil  pædagogisk massage mindske borgerens uønskede adfærd.

Velegnet til:

 • Sanseforstyrrelser

 • Stresstilstande

 • ADHD/ADD

 • Autisme

 • Fysisk eller mental udvilklingshæmning

 • Medfødte eller erhvervede hjerneskader

 • Traumer

 • Angst 

 • Demens

 • Fysiske handicaps

Pædagogisk massage til taktil skyhed

Taktilsansen er en meget vigtig sans for vores trivsel og sociale adfærd. En taktil sanseforstyrrelse kan føre til mange udfordringer og konflikter i hverdagen. Børn eller voksne, der har taktile sanseforstyrrelser kan reagere negativt på berøring og vægre sig ved berøring fordi de oplever fysisk kontakt og berøring ubehageligt.

Har man det sådan kan hverdagen være meget overvældende og stresset. Det kan være svært at være sammen med andre, hvis berøring føles stressende og ubehageligt. I en institution, hvor mange børn og unge vilkårligt berører hinanden, kan man let blive overstimuleret og komme til at reagere uhensigtsmæssigt på tilfældig berøring. Pædagogisk massage kan hjælpe barnet til at vænne sig til berøring på en måde der føles tryg.

På kurset lærer du, hvordan pædagogisk massage kan stimulere både taktilsansen, den interoceptive og den proprioceptive sans nænsomt i et tempo, der er tilpasses modtageren. Pædagogisk massage giver flere muligheder for taktil tilvænning og taktil træning med hænder eller redskaber som børster, bolde, varmepuder m.m.

Kursets indhold

.

– Teori om de sansemæssige, neurologiske og psykologiske fordele ved pædagogisk massage

– Teori om hjernen og sanserne og hvordan sanseforstyrrelser kan komme til udtryk i adfærden

– Teori om sanseintegration med fokus på den taktile-, den propropceptive- og den interoceptive sans

– Teori om taktile forstyrrelser og hvordan det kan afhjælpes.

– Teori om hvorfor og hvordan massage enten dæmper eller øger arousal

– Indsigt i nærværets betydning i relations arbejde- teoretisk og i praksis.

– Refleksion over, hvordan massagen kan integreres i hverdagsaktiviteter med børn og voksne

7 praktiske massage teknikker uden på tøjet

.

Massagefortælling

Klappemassage

Beroligende holdemassage

Trykmassage

Boldmassage

Beroligende håndmassage

Hovedbundsmassage

Alle de metoder du lærer gives uden på tøjet og kan kombineres og tilpasses til den enkelte borger.

En behandling kan vare alt fra 5 minutter til en time.

Det vigtigste er nærværet, hvilket du lærer at praktisere på kurset.

Det kan du efter kurset

Efter kurset kan du begynde at give pædagogisk massage privat eller professionelt som sansestimuli eller som en ny dimension i relationsarbejde.

Erfaringen kommer med øvelsen, men du vil i løbet af kurset have trænet flere teknikker, hvilket giver dig en god ballast.

Du vil kunne give flere forskellige massagebehandlinger med hænderne eller med redskaber uden på tøjet.

På de næste kurser lærer du flere massage teknikker både uden på tøjet med redskaber og tekniker til at give massage på huden med olie.

På alle mine kurser oplever du også at modtage massagen, hvilket er en meget vigtig læringsproces. Vi kan kun opleve effekten gennem vores egen sansning. Derfor er et fysisk kursus den optimale måde at lære pædagogisk massage da du ved at læse en bog eller følge et online kursus går du glip af denne vigtige dimension.

Trin 1 er et  meget intensivt kursus hvor du får rigtigt meget teori og praksis indsigt i hjerne og sanser.

Ønsker du at lære mere om pædagogisk massage, sanser, hjerne og nervesystem vil jeg anbefale, at du går videre med fortsætterkurserne, eller evt. tager hele uddannelsen til Sanseterapeutiske Massør. På overbygningskurser er der teori om tilknytningstraumer, traumer, stress og arousalregulering.

Du skal efter trin 1 tage trin 2. Efter trin 2 kan du vælge trin 3 eller 4 eller begge i vilkårlig rækkefølge. Efter trin 4 har du mulighed for at tage trin 5 (Integration og supervision af pædagogisk og sanseterapeutisk massage), som er et kursus hvor alt du har lært på kurserne integreres og trænes via casearbejde. Hvis du ønsker certificering, kan du efterfølgende tage trin 6. Læs mere om hele uddannelsen her

Pris

Pris :

Private: 4950kr. Prisen tillægges ikke moms. Du har mulighed for at betale i  6 rater ved betaling med kort. Se mulighederne, når du tilmelder dig., ved linket herunder. Læs  handelsbetinger og hold øje med din indbakke, hvor du modtager bekræftelse på tilmelding

Virksomheder/institutioner/kommuner :  4950 kr+ moms

Hvis din arbejdsplads betaler dit kursus, bedes du udfylde oplysningerne på vores EAN-formular. Har din arbejdsplads ikke EAN-nummer , bedes du bare oplyse deres  CVR-nummer i formularen.

Du er først sikret plads på kurset, når du har modtaget en kvitteringsmail fra SanseMotorikAkademiet.  Hvis du mod forventning ikke modtager kvitteringsmail, bedes du kontakte mig på telefon eller mail.

Du finder formularen ved at klikke på knappen herunder.

Bemærk at tilmelding er bindende i henhold til handelsbetingelserne.

Kurset henvender sig til

Fagpersoner, der arbejder med mennesker: f.eks. pædagoger, pædagogmedhjælpere, lærere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, plejeforældre og afspændingspædagoger

Private: forældre og pårørende til børn og voksne med særlige udfordringer

Praktisk information

Kursusmateriale

Du vil 14 dage før kurset få tilsendt et omfattende kursus materiale med både teori og beskrivelse af massage teknikker. Du kan selv vælge, om du vil printe det eller blot have det elektronisk.

Senest 1 uge efter kurset modtager du de slides, der er blevet brugt på kurset, samt et kursusbevis.

Undervisning

Alle dage fra 9.30-15.30

Dagene vil være en kombination af teori og praksis. Massageteknikkerne øves på de øvrige kursister. 

Du undervises af Cammilla Mohr, som bl.a er fysioterapeut og  har mange års erfaring med massage som terapeutisk redskab. Du kan læse mere om Cammilla  her

Forplejning på kurset

Kaffe, te, vand, frugt og snacks i løbet af dagen samt frokost er inkluderet i prisen. Frokosten er smør selv med forskelligt pålæg og brød. Ved særlige behov bedes du selv medbringe mad. Der er køleskab i huset.

Deltager antal

Minimum 6 deltagere Max 8 deltagere. Kurset aflyses/udsættes ved færre end 6 deltagere.

Tilmelding som ansat i virksomhed 

Husk : Tilmelding er bindende – se handelsbetingelser inden tilmelding. Du kan finde dem herunder

Andre siger om kurset:

Tusind tak til Cammilla for nogle fantastiske og super lærerige dage i de skønneste naturområder. Jeg glæder mig til at komme ud og afprøve alle de nye teknikker af i praksis som i har givet mig med på vejen. Jeg kan varmt anbefale dette intense 3 dages pædagogisk massage kursus.

Lina El Banna

Dette kursus har været både enormt lærerigt , fyldt med humor og nærvær fra både undervisere og deltagere. Dejlig atmosfære , intens undervisning med god veksling mellem teori og praksis. Dette kan varmt anbefales .
Et varmt tak til Camilla  for 3 dage med grin , lærdom og det at være. Kurset har været både enormt lærerigt , fyldt med humor og nærvær fra både underviser og deltagere. Dejlig atmosfære, intens undervisning med god veksling mellem teori og praksis. Dette kan varmt anbefales

Betina Nielsen

Sådan bruger Kristina, det hun lærte på kurset:

Jeg bruger den pædagogiske massage dagligt, jeg er begejstret for fokusset på nærværet og overførslen af ro. Jeg har fokus på mit eget åndedræt og mine bevægelser, og nyder at se at borgeren spejler sig i min ro. Det er meget tillidsskabende i mit relations arbejde at anvende de forskellige massageformer.
Det er især ball-stick massagen jeg bruger og det at lægge varme hænder på ryggen/skulderne af borgeren, uden på tøjet.
Borgerne fortæller, at de finder ro i hovedet og kroppen, og der bliver som bonus løsnet op i ømme muskler. De sover bedre, og får samtidig mere energi. Der er dagligt god respons fra borgerne, og de beder om mere massage, når de ser mig.
Jeg har i samarbejde med borgerne, syet hvedekerneposer i forskellige størrelser. Hvedekerneposen er et kæmpe hit på skulderne, når den lige har været en tur i mikrobølgeovnen.

Kristina, ergoterapeut

Undervisningssted og overnatning

Kurset afholdes på Sydfyn i naturskønne omgivelser i Skovløberhuset langt ude på landet. Hvis du kommer med tog, kan du ved bestilling af billet vælge FLEX-trafik fra Stenstrup station til huset.

Det er ikke muligt at overnatte i Skovløberhuset i forbindelse med kursus. Der er mange muligheder for overnatning i forskellige Bed and Breakfast og hoteller i nærområdet.

Her er  en liste til dig med nogle forslag, men brug gerne google til at finde det rette sted for dig.

Liste over overnatningsmuligheder

Din underviser på kurset:

Jeg glæder mig til at møde dig

Cammilla