Trin 3:

Pædagogisk og sanseterapeutisk massage i arbejdet med stressede og dysregulerede nervesystemer

Kurset bygger videre på det du har lært på trin 1 : Pædagogisk og sanseterapeutisk massage i relationsarbejde og trin 2:Pædagogisk og sanseterapeutisk massage i arbejdet med arousalregulering og tilknytningsforstyrrelser. 

Det er derfor en forudsætning for deltagelse, at du har været på trin 1 og 2. Kurset er en del af kursusrækken, hvor du kan blive certificeret sanseterapeutisk massør. Du kan læse mere om hele uddannelsen her.

Kortvarig og langvarig stress

Stress er en naturlig og sund respons i vores nervesystem, som kommer til udtryk gennem kroppen. Stress er det, der sætter os i stand til at handle, når vi oplever noget, der kan være truende for vores overlevelse. Vores arousal tilstand øges og det sympatiske nervesystem aktiveres og sætter kroppen i alarmberedskab.

Kortvarig stress er ikke farligt og vi kan ikke undgå, at opleve stressende begivenheder i den verden vi lever i. For at restituere efter stress skal vi ”slukke” for det sympatiske nervesystem og aktivere det parasympatiske nervesystem. Det er det vi kalder den autonome regulering, hvor b.l.a. vagusnerven spiller en afgørende rolle. Stress kan blive skadeligt for vores system, hvis vi konstant udsættes for mere belastning end systemet kan håndtere og vi dermed konstant er i sympatikus aktivitet. Vi kan også få langvarig stress, hvis vi ikke kan selvregulere og komme i balance efter stressende oplevelser.

Ofte søger vi mennesker quickfixes, som selvhjælpsbøger eller kurser, der lover os et liv uden stress. Vi forventer at en sygemelding, nogle psykologsamtaler eller et mindfulnesskursus kan få styr på stressen.

Men ofte glemmer vi kroppen- vi prøver at tænke os fri af stress, men ofte er det netop tankerne, der stresser os. Derfor skal vi ned i kroppen og mærke roen igennem den.  Det er vigtigt at vi oplever kontakt med rolige mennesker.

Fokus på at skabe ro og balance hos børn og voksne med et stresset nervesystem – uanset diagnose

Du præsenteres for en helhedsorienteret tilgang til håndtering af stress hos både børn og voksne. Den tilgang du lærer på kurset, præsenterer adskiller sig på mange måder fra traditionel kognitiv stressvejledning. Målet er ikke at blive “stressfri”, men at kunne navigere i sin stress og blive mere resilient, hvad enten det er via selvregulering eller samregulering.

Det handler om at skabe balance i kroppen, hjernen og nervesystemet. På kurset vil du få kropslig og neurologisk indsigt i stress og du vil blive i stand til at hjælpe børn eller voksne med at forstå stress og hjælpe dem, med blid men effektiv kropslig behandling.

Du får ny teoretisk viden om, hvordan stress påvirker nervesystem, hjerne og krop og hvordan langvarig stress forandrer hjernen og sanseintegrationen. Vi ser på, hvordan stress, angst og mistrivsel kan komme til udtryk i adfærden og hvor vigtigt det er, at se bag om adfærden og søge at finde årsagen til mistrivsel. Vi gennemgår nervesystemets automatmønstre: Kamp, flugt, frys og pleasing og hvordan adfærden kommer til udtryk i hverdagen.

Vi ser på, hvordan langvarig stress lagrer sig i krop og nervesystem og hvilke udfordringer det kan give i hverdagen. Hvis vi spotter stressen tidligt og handler på stresssignaler i tide, undgår vi, at stress bliver skadeligt.

Du lærer, hvordan du med en kropslig og sanselig tilgang kan bidrage til ro og balance i det stressede nervesystem hos både børn og voksne.  Du lærer forskellige redskaber og massageteknikker, som du kan bruge som samregulering. Du får også redskaber, der kan hjælpe din klient til at finde selvregulerende og forebyggende strategier, f.eks. ved at skabe momenter med ro, fred og tryghed i vores travle hverdag.  Det du lærer, kan ligeledes bruges til inddragelse af pårørende, hvad enten det er børn eller voksne.

Antallet af børn med stress, angst og psykisk mistrivsel er steget de sidste mange år. Stress hos børn skal tages alvorligt og der skal iværksættes initiativer, der kan afdække årsagen til mistrivsel og initiativer der kan hjælpe barnet til bedre trivsel. Desværre tilbydes børn ikke altid det en hurtig og helhedsorienteret indsats. Ofte bliver kroppen glemt i stressbehandlingen. Der er fokus på hjernen og måske hvordan den kan skærmes og aflastes eller barnet tilbydes et mindfulnessforløb. Men måske handler stressen om en krop og et sansesystem der er understimuleret og en hjerne der er på overarbejde for at prøve at håndtere de konstante informationer og skift, der er i børns dagligdag.

Med pædagogisk massage kan du tilbyde en trygt, rolig og nærværende stund til et stresset barn, uanset alder.

Stress lagres i kroppen

Stress lagres i kroppen, særligt i vores bindevæv/fascier. Det kan opleves som spændinger og smerter i kroppen og det kan nedsætte lysten til at bevæge sig. Kroppen har godt af bevægelse og dermed er en ond cirkel startet.

Med simple blide manuelle teknikker kan du påvirke det stramme bindevæv, hvilket kan give modtageren en oplevelse af lethed og dermed mere lyst til bevægelse. På kurset lærer du blide teknikker, der løsner bindevævet.

Massage som stress recovery

Langvarig stress kan føre til udbrændthed, hvis der ikke tages hånd om det i tide. Langvarig stress er udmattende for kroppen og du vil lære metoder til at tilbyde kroppen den ro og hvile den har brug for i recovery fasen.

Her handler det om at kroppen og nervesystemet tilbydes ro og hvile. Behandlingerne skal være ekstra blide og enkle her og uden for mange stimuli som nervesystemet skal forholde sig til. Det at skabe et rum for recovery er noget af det mest oversete i vores effektive verden, hvor vi har en tendens til at søge løsninger og quickfixes. Stressrecovery handler om at aktivere ro hvile-systemet via vagus nerven. Det handler derfor først og fremmest om at skabe et trygt rum. Et rum, hvor klienten kan læne sig ind i tilliden om, at du er der for at støtte ham og ikke for at stille yderligere krav. Det lærer du at skabe via lejringsteknikker og massageteknikker.

Aktivering af vagus nerven

På kurset lærer du mere om vagus nerven og hvordan den kan påvirkes med nye hands on teknikker samt ved at bruge blandt andet lyde, vibration og aromaterapi i massagebehandlingerne.

Vi arbejder med forskellige kropslige teknikker og nye massageteknikker der kan være beroligende for et stresset nervesystem. Du vil lære massageteknikker og selvmassage teknikker som kan være utroligt effektive for dine klienter i dagligdagen.

Det får du ud af at deltage på kurset

 • Ny helhedsorienteret viden om stress
 • Viden om forskellen på stress hos børn og voksne
 • Viden om årsager til kortvarig og langvarig stress
 • Viden om stressrecovery og håndtering af stress i forskellige faser
 • Mere viden om vagus nerven og stress
 • Nye kropslige teknikker, der stimuler sanserne og beroliger nervesystemet
 • Hvordan stress påvirker bindevæv/fascier og hvordan man kan arbejde med det

Nye massageteknikker

 • Trykmassage med varme uden på tøjet
 • Oliemassage med aromaterapi og varme sten
 • Massage med vibration fra stemmegafler og klangskåle
 • Rebozo massage
 • Ny boldmassage

Kurset henvender sig til

Fagpersoner, der arbejder med mennesker: pædagoger, pædagogmedhjælper, lærere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, plejeforældre og afspændingspædagoger

Privatpersoner som forældre og pårørende til børn og voksne i mistrivsel

Det er en forudsætning for deltagelse at du har været på trin 1 og trin 2

Du må gerne tage trin 4 før trin 3, hvis datoerne passer bedre for dig

Praktisk information

Kursusmateriale

Du vil 14 dage før kurset få tilsendt et omfattende kursus materiale med både teori og beskrivelse af massage teknikker.

Du kan selv vælge om du vil printe det eller blot have det elektronisk. Senest 1 uge efter kurset modtager du de slides, der er blevet undervist udfra.

Kursusbevis udstedes den sidste dag og tilsendes efterfølgende elektronisk.

Undervisning

Alle dage fra 9.30-15.30

Dagene vil være en kombination af teori og praksis. Massageteknikkerne øves på de øvrige kursister.

Du undervises af Cammilla Mohr, som har mange års erfaring med massage som terapeutisk redskab. Du kan læse mere om Cammilla  her

Forplejning på kurset

Kaffe, te, vand, frugt og snacks i løbet af dagen samt frokost er inkluderet i prisen. Frokosten er smør selv med forskelligt pålæg og brød. Ved særlige behov bedes du selv medbringe mad. Der er køleskab i huset.

Deltager antal

Minimum 6 deltagere Max 8 deltagere. Kurset aflyses/udsættes ved færre end 6 deltagere.

Pris :           

pr august 2024:  4950kr

Der tillægges ikke moms hvis du tilmelder dig som privatperson, og du har mulighed for at betale i 6 rater ved online tilmelding med kort. 

Virksomheder/arbejdsplads:  Kursus prisen tillægges  moms.

Hvis din arbejdsplads betaler dit kursus,  bedes du udfylde oplysningerne på vores EAN-betaling. Har din arbejdsplads ikke EAN-nummer , bedes du bare oplyse deres CVR-nummer i formularen. Du er ikke sikret plads på kurset, før du har modtaget en kvitteringsmail fra os.

Du finder formularen ved at klikke på knappen herunder.

Husk : Tilmelding er bindende – se handelsbetingelser inden tilmelding. Du kan finde dem herunder

Tilmelding

Du kan vælge at betale med kort på siden (betal nu) eller du kan vælge betal senere og få tilsendt faktura.

Du kan også betale i rater her tillægges 100kr til prisen for at dække gebyrer til håndtering af online betaling

Din underviser på kurset:

Cammilla Mohr.

Fysioterapeut, stresscoach og Z-health træner og kraniosakralterapeut