Vagusnerven i praksis

Tryghed og samregulering i arbejdet med arousalregulering 

For dig, der ønsker en grundlæggende forståelse af vagus nerven, det sociale nervesystem og dets betydning for aurosalregulering og selv-regulering.

Vi ønsker med dette 3 dages kursus at gøre den polyvagale teori letforståelig og lære dig, hvordan den integreres i det daglige relationsarbejde på en enkel måde.

Vi mener at, der er for meget fokus på den kognitive hjerne og for lidt fokus på betydningen af det autonome nervesystem. Derfor vil vi gerne vise dig redskaber til at arbejde med arousalregulering gennem bevægelse, berøring og samregulering.

Hos mennesker med f.eks. traumer og sanseintegrationsproblemer er det autonome nervesystem ofte dysreguleret- ude af balance og vil være enten i alarmberedskab, eller lukket ned.

Det hænger sammen med vagus nerven, som er vores længste kranienerve. Den påvirker arousal i det autonome nervesystem samt vores organer bl.a.  fordøjelse og lunger og dermed vores vejrtrækning. Den har stor betydning for vores sundhed, trivsel og sociale samspil med andre.

Det du lærer kan både bruges til børn og voksne

Arousalregulering via vagus nerven og det parasympatiske nervesystem

Du får en dybere forståelse af arousal og arousalregulering, set ud fra en forståelse af sammenhængen mellem hjerne og nervesystemet. Vi har en brug for at kunne regulere vores autonome nervesystem, så vi kan indgå i sunde sociale relationer. Vagus nervesystemet spiller en stor rolle i vores evne til at være sociale. Systemet består af kranienerver og vores sansesystemer, særligt interoception og neuroception. For at kunne indgå i relationer er vi nødt til at føle os trygge og vores ubevidste sansning, neuroception, vil køre som en konstant scanner for at vurdere situationen.

Både børn og vokse med særlige behov kan have svært ved at regulere deres arousaltilstand. Ofte er de høj arousal, hvilket kan give anledning til konfliktfyldt adfærd og på lang sigt er udmattende for kroppen, vi kalder denne tilstand ”kamp eller flugt”. Når et menneske er i denne tilstand, vil han have brug for hjælp til at træne at kunne selvreguleringsstrategier og til at dæmpe arousal. Her er ord og kognitive teknikker ofte ikke nok, da” kamp/ flugt systemet” ligger i den del af hjernen, der ikke forstår ord. Personen har brug for mange positive oplevelser, hvor ro-hvilesystemet trænes, – og her er massage et blidt og effektivt redskab.

Modsat kan nogle mennesker “lukke ned” og befinde sig i en tilstand, hvor de ikke er aktivt deltagende i verden, f.eks. alvorlige depressioner, vi kalder denne tilstand for “frys”. En person i “frys” tilstanden har ubevidst valgt at lukke ned som en beskyttelsesstrategi. Personen skal nænsomt lære at mærke sine grænser og her er pædagogisk massage et fantastisk redskab- for kroppen lyver aldrig.

Ved at påvirke vagus nerven gennem bl.a. massage og særlige reflekspunkter, kan vi aktivere det parasympatiske nervesystem og derved træne evnen til at føle sig tryg i relationer. Desuden stimulerer massage mange hormoner, der er vigtige for vores fysiske og psykiske velbefindende og vores tilknytning til andre.

På kurset lærer du

-Gennemgang af  hjerne, nervesystem og aurosal

-Indsigt i den interoceptive sans og vagus nerven

-Gennemgang af den Polyvagale teori og dens betydning for vores aurosalregulering og sociale nervesystem

-Kort introduktion til tilknytningsforstyrrelser og traumer samt, hvordan det kan påvirke og komme til udtryk i adfærden

-Indsigt i Interoception og vagus ift. følelsesregulering

-Aktive øvelser f.eks  interoceptivsansning og vejrtrækningsteknikker

-Passive fysiske f.eks. bevidst berøring og massage

-Indsigt i Deb Danas arbejde med sam- og selvregulering, sansning og refleksion ift den Polyvagale teori

Praktisk information

Du vil få tilsendt kursus materiale og du kan selv vælge om du vil printe eller blot have det på din skærm. Kursusbevis udstedes den sidste dag
Du undervises af fysioterapeut Cammilla Mohr og ergo-og kropsterapeut Mette Krabek, som begge har mange års erfaring med massage som terapeutisk redskab til forskellige målgrupper. Du kan læse mere om os her

Tidspunkter for undervisning

Alle dage undervisses fra kl. 9.30-16.00

Forplejning på kurset

Kaffe, te, vand, frugt, let frokost og lidt sødt til ganen er inkluderet.
Medbring: 2 lagner. lille håndklæde og skriveredskaber.

Deltager antal

Minimum 6 deltagere, Max. 10 deltagere. Kurset aflyses/udsættes ved færre end 6 deltagere.

Covid 19

Læs her om vores retningslinjer om Covid 19 her

Pris

Pris

Pris private for 3 dages kursus: 5400kr .      

Prisen er incl. forplejning begge dage, undervisningsmateriale og manual.

Du har mulighed for at betale i rater. Se mulighederne når du tilmelde dig.

Pris arbejdsplads: 5400 kr. plus moms.

Hvis din arbejdsplads betaler dit kursus bedes du sende en mail med din tilmelding til Mette@krabek.com og oplys venligst :
Deltagerens navn, telefonnummer og privatemail, Virksomhedens arbejdspladsens navn, EAN-nummer, CVR-nummer og reference person, samt dennes mail. For institutioner, virksomheder, kommuner m.m. pålægges moms.

Pris studerende og ledige:  Vi giver 20 %  i rabat

På hvert kursus har vi 1 pladser med rabat. Kontakt os for at høre mere om mulighederne

Undervisningssted og overnatning

Sted:

Afholdes på Sydfyn i naturskønne omgivelser i Skovløberhuset, Krarupvej 6, 5771 Stenstrup, Fyn, Denmark

Stedet ligger ude på landet. Så hvis du kommer med tog /bus, kan du bestille FLEX-tur fra stationen til kursusstedet. Det skal du gøre, når du bestille din billet.

Overnatning

Du kan overnatte i et nærliggende  Bed and Breakfast i nærområdet ( søg på Kværndrup, Hundstrup, Stenstrup el Svendborg). Ligeledes er der hoteller i Svendborg og Fåborg i forskellige prisklasser.

Dine undervisere på kurset:

Ergo -og kropsterapeut og mindfulnessinstruktør  Mette Krabek.

Vi glæder os til at møde dig.

Cammilla & Mette