Kurser i pædagogisk og sanseterapeutisk massage

Pædagogisk massage  påvirker hjerne og nervesystem via berøring af kroppen. Den primære påvirkning er taktilsansen men andre sanser og systemer påvirkes også af massage.

Pædagogisk massage adskiller sig væsentligt fra fysiurgisk massage ved intentionen, der ligger bag.
I pædagogisk massage er der fokus på at skabe en situation med bevidst nærvær og derved skabe et rum for udvikling alt efter, hvad modtagerens udfordringer er. Målet er ikke at “løsne spændte muskler og fjerne smerter ” som ofte er målet med traditionel massage.

Pædagogisk massage er en række massageteknikker, der kan gives uden på tøjet eller direkte på huden. Massagen kan gives med hænderne, med forskellige statiske håndgreb eller dynamiske massagegreb. Der kan også anvendes mange forskellige redskaber som f.eks bolde med og uden dupper på og i forskellig hårdhedsgrad. Det giver forskellig sanseinput til hjernen, om der bruges redskaber, hænder, om det er på tøjet eller oliemassage på huden. Der er stor forskel på, hvad der virker godt på den enkelte, det er derfor et konstant samspil mellem giver og modtager. Som giver skal du være opmærksom på de mest subtile nonverbale reaktioner fra modtageren.Det er vigtigt, at kende de forskellige teknikker og kunne vurdere, hvilke teknikker man skal bruge til hvem. Derfor er det en stor fordel selv at have modtaget pædagogisk massage og prøve det på egen krop.

Jeg udbyder en kursusrække indenfor pædagogisk og sanseterapeutisk massage (trin 1-5)

Trin 1 er grundkursus, hvor du lærer om pædagogisk massage som sansestimuli og som en måde at skabe kontakt og opbygge relation.

De næste trin er overbygningskurser, se kursernes temaer i oversigten herunder.

Du kan således starte med at tage grundkurset og herefter er du i stand til at give pædagogisk massage. Du kan komme rigtigt langt med dette kursus, men hvis du vil lære mere kan du fortsætte med de næste trin, hvor du lærer flere teknikker og får mere teori.

Du kan også vælge at tage alle kurserne i dit eget tempo og blive certificeret Sanseterapeutisk massør ( trin 1-5)

På kurserne lærer du en kropslig-neurologisk tilgang til mennesket, hvor der er fokus på at bruge  simple massageteknikker og bevidst berøring fremfor kognitiv terapi og mestringsstrategier. Du lærer om krop, hjerne og nervesystem og får forståelse for, hvordan systemerne arbejder sammen og hvordan du med bevidst berøring kan balancere arousal og dæmpe stress hos modtageren uden brug af samtale. Du lærer at blive bevidst om din egen tilstand og hvordan du bruger dig selv bedst i mødet med borgeren samtidig med at du tager vare på dig selv.

Kurserne henvender sig til både fagpersoner og private

Du lærer mange massageteknikker i løbet af kurserne og du kan gå i gang med at behandle andre allerede efter Trin 1. Du lærer ikke at udføre bestemte massage programmer til behandling af bestemte diagnoser. Du lærer  i stedet at udvælge og tilpasse metoderne til den enkelte modtager og inddrage vedkommendes ressourcer  i behandlingen. Jeg mener, at det er vigtigt, at se personen og forstå årsagen til adfærden eller udfordringerne uanset diagnose.

Kurserne henvender sig til både fagpersoner og private

Der er ingen krav om forudgående uddannelse for at deltage på kurserne.

Kurserne er relevante for fagpersoner, der arbejder med mennesker: F.eks pædagog, pædagogmedhjælper, lærer, plejepersonale, fysioterapeut, ergoterapeut, plejeforældre og afspændingspædagoger

Forældre og pårørende til børn og voksne med særlige udfordringer er også meget velkomne på kurserne

sansemotorik02

Trin 1: Sansestimuli og relationsarbejde

Her lærer du rationalet bag pædagogisk massage samt hvordan det kan bruges i relationsarbejde og sanseterapi. Du lærer grundlæggende teori om hjernen sansesystemet og sanseintegration. Du vil få en teoretisk og praktisk forståelse af de 3 vigtigste sanser i pædagogisk massage: den taktile, den propriceptive og den interoceptive sans.

Se mere
massage

Trin 2: Vagus og arousalregulering

Du bliver klogere på hjernen, det autonome nervesystem og  vagus nervens betydning for arousalregulering. Den Polyvagale teori beskriver, hvordan vagus nerven har betydning for følelsen af tryghed i relationer og derfor er essentiel at kende til, når man arbejder med mennesker med f.eks traumer eller tilknytningsforstyrrelser.

Se mere
sansemotorik06

Trin 3: Balance i stressede og dysregulerede nervesystemer

Fokus på stress og mistrivsel hos børn og voksne uanset diagnose. Vi arbejder med en kropslig og neurologisk tilgang til håndtering af stress hos både børn og voksne. Denne tilgang bygger videre på det du har lært på kursus 1 og 2 og adskiller sig på mange måder fra traditionel kognitiv stressvejledning.

Se mere
trin1

Trin 4: Pædagogisk og sanseterapeutisk massage i arbejdet med traumer

Fokus på hvordan krop og nervesystem husker traumer og stress. Du får kendskab til traumer og til forskellige tilgange til at arbejde med stress og traumer. På kurset har vi fokus på vigtigheden af at facilitere tryghed og se på den enkelte klient, frem for metoden.

Se mere
sansemotorik03

Trin 5: Integration, praktisk casearbejde og certificering

Repetition og integration af det du har lært i løbet af uddannelsen. Vi arbejder med både børne- og voksencases som I behandler hinanden ud fra. Fælles refleksion og erfaringsudveksling  med mulighed for at stille spørgsmål til cases og til oplevelser i egen praksis.

Se mere