Få nye indsigter og redskaber til at arbejde med, at skabe tryghed og samregulering med både børn og voksne, der kan have svært ved at regulere deres arousal tilstand og deres følelser
Vagus og det sociale nervesystem: Tryghed,samregulering og arousalregulering
Et kursus om trivsel, tryghed og arousalregulering hos børn og voksne
Jeg oplever, at der i arbejdet med arousalregulering ofte meget fokus på selvregulering og den kognitive hjerne men meget lidt forståelse for betydningen af det autonome nervesystem.
På kurset får du teori om vagus nerven, den polyvagale teori, om hjerne og nervesystem og sanser. På kurset lærer du teknikker, der er målrettet sanser, krop og nervesystem og altså går uden om den tænkende hjerne.
Den polyvagale teori
Vagus nerven er vores 10. kranienerve og den er vigtig at kende til fordi den udgør størstedelen af det parasympatiske nervesystem (vores ro/hvile system) og er med til at afbalancere vores autonome nervesystem.
Vagus nerven er vores længste kranienerve, den udspringer i hjernestammen og løber ned igennem kroppen og forsyner vejrtrækningsmuskler, hjerte lunger mave og organer.
Den har derfor stor betydning for vores sundhed, trivsel og vores sociale samspil med andre.
I vores autonome nervesystem foregår der konstant en ubevidst sansning, der vurderer signaler fra omverden og reagerer på trusler og tryghed. I den polyvagale teori kaldes denne ubevidste sansning neuroception. Når neuroceptionen opfanger signaler om tryghed sender vagus nerven besked til hjernen om, at alt er godt og der ikke er fare på færde. Modsat vil trusselsignaler få vagus nerven til at sende besked til hjernen om at aktivere alarmredskabet og være klar til kamp.
Mennesker, der er langvarigt alarmberedskab kan ofte udvise konfliktfyldt adfærd, feks udadreagerende eller selvskadende adfærd. Denne tilstand kaldes ”kamp eller flugt” og er en forsvarsadfærd og personen kan derfor være svær at nå ind til. På lang sigt er tilstanden udmattende og kan medføre mange sundhedsproblemer.
Modsat kan nogle mennesker “lukke ned” og befinde sig i “Frys” tilstand, hvor de ikke er aktivt deltagende i verden, f.eks. alvorlige depressioner, ligeledes en ubevidst beskyttelsesstrategi.
Arousalregulering og samregulering
For at kunne indgå i sunde sociale relationer skal vi kunne regulere vores autonome nervesystem og arousal tilstanden for at udvise passende adfærd og reaktioner. Det er naturligt, at vi som mennesker oplever ændringer i følelses- og arousaltilstanden i løbet af dagen. Vi oplever at blive forskrækket, vrede, kede af det, glade eller udmattede. Det er helt naturligt og langt de fleste af os tænker slet ikke over, at vi har flere systemer der konstant arbejder med denne arousalregulering op og ned.
Både børn og voksne kan have svært ved arousal- og selvregulering og kan hænge fast i høj eller lav arousal. Det kan skabe store problemer for både personen og for omgivelserne.
Ud over flere områder i hjernen spiller vagus nervesystemet en stor rolle i vores evne til at være sociale og kunne regulere arousal. Det er vigtigt at forstå de refleksive mekanismer i nervesystemet i forhold til arosalregulering, da disse overruler de kognitive mekanismer.
Helhedsorienteret forståelse for arousalregulering, samregulering og selvregulering
På kurset får du teori om hjernen, det autonome nervesystem og vagus nerven. Du får en helhedsorienteret forståelse for arousalregulering, og vil forstå forskellen på samregulering og selvregulering. Du vil forstå hvilke forudsætninger der kræves, for at en person kan selvregulere.
Du lærer bottom- up metoder til at arbejde med arousalregulering gennem kroppen med bevægelse, berøring og samregulering og du vil forstå hvorfor top- down tilgangen nogle gange skaber flere konflikter.
Du introduceres for den polyvagale teori på letforståeligt sprog med praktiske eksempler på, hvordan den integreres i det daglige relationsarbejde på en enkel måde for at skabe tryghed og samregulering. Samregulering betyder i praksis, at du er det rolige nervesystem, og du ved din adfærd og handlinger smitter personen med den ro via hans neuroception. På den måde hjælper du borgeren ved at han oplever tryghed, derved dæmpes den sympatiske aktivitet i nervesystemet. Borgeren kan derved bedre regulere sin arousal.
Opskriften på arousalregulering og selvregulering
Det er aldrig et kvikfix og det er aldrig et simpelt svar når folk spørger “han kan ikke arousalregulere! Hvordan lærer vi ham at selvregulere?”
Først og fremmest må vi erkende at nogle mennesker vil kunne lære at selvregulere andre vil altid have brug for guidning, spejling og hjælp fra et andet nervesystem (samregulering) – og det er altid din fornemmeste opgave som fagperson, at være den der kan hjælpe med en positiv samregulering.
Det handler aldrig om at få borgeren i lav arousal (som desværre er en udbredt opfattelse) Både høj og lav arousal er naturlige tilstande i vores nervesystem og de har begge fordele og ulemper! Målet er et nervesystem der smidigt kan bevæge sig op og ned i arousal alt efter de situationer vi møder.
Selvregulering er meget komplekst og det forudsætter at man er blevet mødt i sit behov for samregulering i sin opvækst. Selvregulering læres gennem samregulering.
Derfor starter arbejdet med selvregulering altid starter med dig som fagperson, du skal kunne regulere dit nervesystem og du skal sende signaler om tryghed til det urolige nervesystem. Det lærer du om på Vagus 1 men endnu mere på Vagus 2: Selvregulering, selvomsorg og balance i nervesystemet med vagus stimulering.
Stimulering af vagus nerven
Vagus nerven kan påvirkes gennem bl.a. samregulering, vejrtrækning, massage og forskellige sanseøvelser, som du vil blive introduceret til på kurset.
På kurset lærer du teknikker, der er målrettet sanser, krop og nervesystem og altså går uden om den tænkende hjerne.
Massage/berøring: Du lærer 2 meget enkle men virkningsfulde hands on teknikker på ansigt og krop, uden på tøjet
Tungeøvelser: Du lærer hvordan tungeøvelser kan buges som vagusstimulering.
Vejrtrækning: Du lærer hvordan vejrtrækning kan bruges som vagus stimulering
Sanselig kropstræning: Du prøver på egen krop en sanselig kropstræning, der stimulerer din interoceptive sans og din vagusnerve
De aktive øvelser du lærer kræver at borgeren forstår en instruktion, men handson tekninikkerne kan bruges til alle.
På to dage får du
- Kort introduktion til hjerne og nervesystem
- Et 360 graders overblik over aurosalregulering
- Let forståelig gennemgang af den Polyvagale teori- tryghedens neurologi
- Indsigt i den interoceptive sans og vagus nervens betydning i forhold til følelsesregulering.
- Vagus nervens betydning for aurosalregulering og sociale kompetencer
- Forståelse for forskellen på sam- og selvregulering
- Indsigt i hvordan tilknytningsforstyrrelser og traumer kan påvirke mennesker og komme til udtryk i adfærden
- Aktive øvelser f.eks interoceptiv sansning, vejrtrækningsteknikker og tungeøvelse
- Øvelser med bevidst berøring og massage
Undervisningsmateriale
Du får tilsendt en vagus arbejdsbog på mail inden kurset.
I bogen er der både teori, refleksionsopgaver og eksempler på aktive vagus øvelser.
Du bedes sætte god tid af til at læse bogen og lave opgaverne inden kurset. På kurset bliver du præsenteret for øvelser der ikke er i bogen. På den måde får du mest mulig viden om vagus nerven på 2 dage.
Efter kurset får du tilsendt en mail med de slides der vises på kurset i PDF form til eget brug. Du får også lydfiler med nogle øvelser.
Der udstedes kursusbevis for deltagelse den sidste dag.
Øvrige kurser
Datoer for Vagus 1
13-14/3 2025 Fyn
1-2/4 2025 Sjælland (Lyngby)
24-25/9 Fyn
Tid: 9.30-16 begge dage
Husk tilmelding er bindende i henhold til handelsbetingelser
Kurset aflyses ved færre end 4 tilmeldinger. Du vil i så fald tilbydes en ny plads eller penge retur
Kursusinformationer
2 dage
Kursusvarighed
4 – 8 kursister
Antal deltagere
Ja
Forplejning inkluderet
Ja
Kursusbevis
Kr. 3.800
Pris 2025
Har du spørgsmål til dette kursus? Så tøv ikke med at kontakte mig. Jeg vender hurtigt tilbage.
Underviser på kurset
Stemninger
Sagt om kurset
“Nok et af de mest givende kursuser jeg har været på. Først vagus 1 og efterfølgende vagus 2 Hver dag hjælper det mig i mit pædagogiske arbejde men bestemt også i min fritid og arbejdet med heste.
Cammilla er en super formidler og jeg har fået mere end fuld valuta for mine to vagus nerve kurser.
Meld dig til kursus … nu. Du vil bestemt ikke fortryde.”Henrik Vandal, Social pædagog
“Fantastisk brugbart kursus og meget jordnær formidling.Kan på det varmeste anbefales “
Dorthe Helle Lindhardtsen, Neurofaglig ergoterapeut
Målgruppe
Det kræver ingen forkundskaber at deltage på kurset. Det du lærer kan både bruges til børn og voksne.
Efter dette kursus kan du deltage på Vagus 2, hvor du lærer endnu flere praktiske øvelser.
Fagpersoner: f.eks. pædagoger, lærere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, plejeforældre, afspændingspædagoger, psykologer og psykoterapeuter
Private: forældre og pårørende til børn og voksne med udfordringer er meget velkomne