1

Selvregulering, selvomsorg og balance i nervesystemet (Fortsætter-kursus)

Kurset er for dig, der ønsker at få mere viden om vagus nerven, sam- og selvregulering, samt ønsker flere øvelser til at og arbejde med vagus nerven til selvregulering  og selvomsorg i hverdagen.

Kurset forudsætter, at du har deltaget på Vagus 1 eller har en grundlæggende viden om vagus nerven og den polyvagale teori, da det primært er et praktisk kursus. Den teori der formidles forudsætter at du har viden om nervesystem, vagusnerven og kender til den polyvagale teori.

Selvregulering, selvomsorg og balance i nervesystemet med vagus stimulering

På Vagus 1 var der fokus på samregulering. På vagus 2 ser vi på selvregulering og hvordan vi styrker selvreguleringen. Vi ser også på forskellen mellem selvregulering og selvkontrol og kobler det med den interoceptive sansning.

Du vil få en dybere indsigt i sammenhængen mellem nervesystemet, adfærd og sundhedstilstanden hos dig og dine klienter. Det vil hjælpe dig med at forstå, hvordan dit autonome nervesystem i høj grad styrer dit liv, hvis du ikke er bevidst om din autonome tilstand og er i stand til at regulere den, bl.a. gennem stimulering af vagus nerven. På kurset lærer du, hvordan du kan pleje det autonome nervesystem hos dig selv og dine klienter.

Du lærer mange forskellige vagusstimulerende øvelser både til grupper og individuel træning og behandling af stress og belastningstilstande via kroppen. Øvelserne kan bruges til at hjælpe klienter med komplekse stresstilstande, traumer, tilknytningsforstyrrelser, senfølger efter hjernerystelse, autoimune sygdomme, psykosociale problemer mm.

I løbet af kurset bliver du mere bevidst om, hvordan du passer på dig selv og lader op i din dagligdag. Når vi arbejder med mennesker kan det ikke undgås at vi står i situationer som kan virke drænende eller overvældende. Har man for mange af disse situationer og får man ikke ladet op så kan man ende i en tilstand af stress eller udbrændthed. Derfor er daglig selvomsorg en vigtig prioritet.

Stress og ubalance i nervesystemet

Ofte behandles stresstilstande med samtale terapi og copingstrategier- behandling, der kun henvender sig til vores kognitive hjerne. Denne behandlingsstrategi virker ikke altid, hvilket skyldes, at der ikke kommunikeres til det autonome nervesystem, der spiller en væsentlig rolle i vores stress regulering, vores immunsystem og livskvalitet. Det autonome nervesystem er sansende og den har stor betydning for vores overlevelse.

Det autonome nervesystem deles i en sympatisk og parasympatisk gren. Den sympatiske gren er vores “alarmberedskab”, vores aktiveringssystem og det parasympatiske er vores restituerings system. Når vi er i parasympatisk tilstand kan vi restituere, hele og genopbygge. Mange mennesker oplever, at det kan være svært at finde ind i denne tilstand og hvis man er for meget i sympatisk aktivering kan det slide på kroppen.

Vagus nerven, som er vores 10. kranienerve er med til at afbalancere vores autonome nervesystem og der er mange måder vi kan stimulere vagusnerven på. Det er vores længste kranienerve, den udspringer i hjernestammen og løber ned igennem kroppen og forsyner vejrtrækningsmuskler, hjerte lunger mave og organer. Den er vigtig for vores fysiske og psykiske velbefindende.

En god blanding af teori og praksis

Inden kurset modtager du en manual med kort gennemgang af den polyvagale teori. Teorien er skabt af Stephen Porges i 90érne og har de senere år fået meget opmærksomhed indenfor bl.a psykoterapi. Teorien handler kort sagt om hvordan vores nervesystem ubevidst får os til at reagere ved stress og hvordan vi ved at kende til vagus nerven kan arbejde med det på et mere bevidst og sanseligt plan.

På kurset gennemgås teorien ikke, da det forudsættes at du har kendskab til denne fra tidligere kurser hos mig eller en anden underviser. Dog vil enkelte elementer blive repeteret på kurset og nogle elementer gåes der mere i dybden med.

På kurset lærer du mange forskellige vagusstimulerende øvelser både til grupper og til individuel træning og behandling, så du er bedre rustet til at behandle stress og belastningstilstande via kroppen.

Der findes ikke en magisk vagusstimulerende øvelse- der findes mange! Det er både øvelser du kan lave selv, men nogle vil også kræve en partner.

Kurset vil indeholde øvelser i polyvagale refleksionsøvelser, hands on behandling (blide manuelle behandlingsteknikker), lydtræning med gong og klangskåle, blide yoga øvelser, vejrtrækning og BodySense Træning, som er en blid sansende bevægetræning.

Kurset vil være en blanding af teori og praksis, med hovedvægt på praksis.Det er vigtigt, at du selv mærker behandling og træning på egen krop. Det handler om at sanse og observere. Deltagerne får mulighed for at dele oplevelser og observationer i et trygt forum med max 8 deltagere

Tungeøvelser og vejrtrækning

Tungeøvelser og vejrtrækningsøvelser er god vagusstimulering.

Du vil lære forskellige øvelser og med lidt fantasi, vil du efterhånden opfinde flere vagusstimulerende øvelser.

At arbejde bevidst med tungen er nyt for de fleste og mange oplever den umiddelbare ro, det giver pga. den parasympatiske aktivering.

Vagus yoga og BodySense

Yoga og nærværsøvelser kan være rigtig god vagus stimulering.

Du vil på kurset få ideer til øvelser og stillinger, der stimulerer vagusnerven og aktiverer det parasympatiske nervesystem.

Er du yogalærer vil stillingerne måske ikke være nye for dig, men teorien bag og kombinationen af øvelserne kan åbne nye muligheder for holdtræning for dig.

Det lærer du på 2 dages kursus med fokus på vagus

  • Mange forskellige øvelser der stimulerer vagus nerven: Vejrtrækning, tungeøvelser, øjenøvelser, kropslige øvelser
  • Gong og klangskåle der påvirker vagus via vibration
  • Polyvagale refleksionsøvelser
  • Massage teknikker der påvirker vagus nerven. Både selvmassage og blid behandling
  • Vigtigheden af en tryg atmosfære med gensidig respekt for hinandens grænser i behandling og træning
  • Hvordan du passer på dig selv i arbejdet med andre mennesker
  • Hvordan du kan inddrage vagusstimulering i holdundervisning f.eks. yoga eller mindfulness for regulering af det autonome nervesystem

Målgruppe for kurset

Fagpersoner der tilbyder individuel træning eller behandling eller holdtræning. Det kan være

  • Fysioterapeuter
  • Ergoterapeuter
  • Psykomotorikere
  • Yogalærere
  • Personlige trænere
  • Massører m.fl.

Datoer for Vagus 2

26-27/5 2025

22-23/10 2025

Undervisning fra 9.30-16.00

 

Husk: Tilmelding er bindende – se handelsbetingelser inden tilmelding.

Kursusinformationer

2 dage

Kursusvarighed

4 – 8 kursister

Antal deltagere

Ja

Forplejning inkluderet

Ja

Kursusbevis

Kr. 3.800

Pris 2025

Pris tillægges moms for virksomheder

Kontakt

Har du spørgsmål til dette kursus? Så tøv ikke med at kontakte mig. Jeg vender hurtigt tilbage.

Stemninger

Sagt om kurset

Cammilla er en super formidler og jeg har fået mere end fuld valuta for mine to vagus nerve kurser
Meld dig til kursus … nu. Du vil bestemt ikke fortryde.”

Henrik Vandal, Social pædagog

Tak for det utrolige fine materiale, synes du laver noget fantastisk arbejde til os. Jeg havde de bedste dag, ikke kun at jeg lærte noget nyt jeg kan bruge i forhold til mit arbejde, men også for mig selv.  Jeg kom helt ned i gear, hvilket jeg trængte til. Mit nervesystem var stresset og det har været svært for mig, at finde ro til at passe på mig selv. Men det skete. Jeg havde ikke forventet det ville give mig så meget styrke, hvilket jeg er utrolig glad for at have fået.

Du laver altid de mest fantastiske kurser og jeg er dybt taknemmelig for, at have fået muligheden for at få dybere kendskab til vores nervesystem og, hvordan berøring giver os mulighed for tryghed og balance samt et bedre liv.