Bevægelse

Sansefokuseret bevægelse: Leg, sansning og samregulering.

Fysisk bevægelse, krop og relation

På dette 3 dages grundkursus lærer du at overskue, iværksætte og planlægge fysisk bevægelse til børn, unge eller voksne.

Kurset kan stå alene eller suppleres med overbygningskurserne.

Sansefokuseret Bevægelse skaber basis for kontakt gennem kroppe og via leg

Sansefokuseret Bevægelse adskiller sig fra andre former for kropslig bevægelseslære, da det er pædagogisk redskab til at stimulere nærvær og fællesskaber gennem kropslige aktiviteter og leg.

Formålet er at støtte modtageren til at mærke sin krop, få stimuleret sanser og få bedre kontakt med krop og følelser.

Mennesker har behov for at få stimuleret sanser og bevægelse hele livet, da hjernen er afhængig af mærke og forstå verden gennem fysisk engagement, for at udvikle sig og holde sig i form. Modtager vi ikke passende sanse- og bevægestimuli kan der opstå udviklingsforstyrrelser, adfærdsforstyrrelser og mistrivsel.

Sansefokuseret Bevægelse kan bruges til alle mennesker lige fra børn til ældre borgere. Sansefokuseret bevægelse  varierer fra rolige langsomme bevægelser, der stimulerer afslapning og til vilde fysiske udfoldelser, der øger arousal, så borgeren trygt lærer at navigerer i hele arousalscalaen

Øget livskvalitet hos borgeren

Sansefokuseret Bevægelse spænder bredt, og har til hensigt at borgeren lærer sin krop og sin relation til verden at kende. I Sansefokuseret bevægelse udforsker vi forskellige måder vi  effektivt og positivt kan øge kropsbevidstheden og styrke borgerens relation til sig selv og til fællesskabet. Når borgeren mærker kontakten til sin krop og et andet menneske på en positiv måde, og bevæger sammen med andre, beroliges nervesystemet og der skabes samhørighed og. Det kan bidrage til overskud og overblik i hverdagen og øge livskvaliteten hos borgeren.

Det du lærer på Trin 1 er både øvelser og lege, der gives til den enkelte i form af simple isolerede øvelser/bevægelser, men er også øvelser og lege 2:2 samt i større grupper. Der arbejdes også med forskellige redskaber, som f.eks. bolde, reb og andre ting, for at øge hjernens ’problemløsningsevne’ hjernen.

Hvem har gavn af Sansefokuseret bevægelse?

Det kan hjælpe børn, unge og voksne/ældre med og uden diagnoser som viser tegn på:

  • generel mistrivsel
  • sansemotoriske forstyrrelser
  • psykosociale udfordringer
  • mental og kropslig uro
  • udadreagerende adfærd
  • indesluttet adfærd
  • tendens til selvskade

Mennesker har brug for positive, trygge fælleskaber og relationer med berøring og bevægelse. Dette er f.eks. at kunne indgå i lege, og være tryg i og ved at kunne bruge sin krop kompetent. Dette stimulerer hjernen og udskiller blandt andet hormoner, der får os til at føle os glade og afslappede.

Vi er afhængige af passende informationer fra vores sanseapparat. Både proprioceptionen, vestibulærsansen og synssansen, er meget vigtige sanser for vores trivsel og sociale adfærd. Vi bruger proprioceptionen til at ’vide hvor vi er’, vestibulærsansen til at relatere os til fart og tyngdekraft og øjnene til at læse og afkode miljøet.

En bevægelsesmæssig sanseforstyrrelse kan føre til udfordringer og konflikter i hverdagen. Børn eller voksne, der har bevægelsesmæssige forstyrrelser kan reagere negativt på fysiske aktiviteter, og kan have tilbøjelighed til at være passiv rent kropsmæssigt, hvorved de forbliver understimulerede på nogle sanser og overstimulerede på andre. Det kan være svært at indgå i fællesskaber med andre, hvis leg, krop og bevægelse føles stressende og ubehageligt. I en institution, hvor mange børn og unge vilkårligt bevæger sig omkring hinanden, kan man let blive overstimuleret og komme til at reagere uhensigtsmæssigt.

Modsat kan motorisk urolig adfærd være en måde at søge at dække sit behov for bevægelse. Sansefokuseret bevægelse vil hjælpe til at få stimuleret sanser og mærke kroppen på en hensigtsmæssig måde. Du lærer aktiviteter der stimulerer den  proprioceptive, vestibulære og den synsmæssige sans, i et tempo, der er tilpasses modtageren. Sansefokuseret Bevægelse giver flere muligheder for leg, krop og bevægelse alene, sammen eller med redskaber som børster, bolde, klodser, pinde, bændler, klude, rispuder m.m.

Sansefokuseret Bevægelse kan hjælpe borgeren til, på en positiv måde, at få opfyldt sit behov for bevægelse, kropsbevidsthed og kontakt. Borgeren støttes i forhold til både motoriske og emotionelle udfordringer, hvilket kan forebygge uhensigtsmæssig adfærd. Ofte vil Sansefokuseret bevægelse mindske borgerens uønskede adfærd.

 

Hvad får du ud af at deltage på Sansefokuseret bevægelse trin1?

Det kan du efter kurset

Trin 1 er et meget intensivt kursus hvor du får rigtigt meget teori og praksis indsigt i hjerne, sanser, krop og leg.. Efter kurset kan du begynde at iværksætte pædagogisk bevægelse privat eller i dit arbejde som en ny dimension i relationsarbejde.

Du vil i løbet af kurset have trænet flere teknikker og du vil kunne lave lette og simple lege samt tilrettelægge grundlæggende kropslige aktiviteter.

Men det er vigtigt at du går til bevægelse med ydmyghed og husker at erfaringen kommer med øvelsen! Arbejder du med mere komplekse borgere vil jeg anbefale dig at gå videre med de næste kurser, hvor du lærer mere om pædagogisk bevægelse i relation til stilhed og mindfulness.

På alle mine kurser oplever du også at være fysisk aktiv, i leg og bevægelse. Vi kan kun opleve effekten gennem vores egen sansning og erfaringer med krop. Derfor er et fysisk kursus den optimale måde at lære sansefokuseret bevægelse, da du ved at læse en bog eller følge et online kursus går du glip af denne vigtige dimension.Du lærer kort sagt at lege! Du får et sprog for at få mere legen og bevægelse ind i hverdagen og du får en simpel teoretisk model at læne dig opad.

Du får fornyet fokus på fysisk og mental trivsel og masser af inspiration til at øge den. Du får redskaber til at håndtere uforudsigelighed både på job og i det private.

Hvad indeholder kurset?

  • Teori om de sansemæssige, neurologiske og psykologiske fordele ved leg og bevægelse
  • Teori om hjernen og sanserne og hvordan sanseforstyrrelser kan komme til udtryk i adfærden
  • Teori om sanseintegration med fokus på den propropceptive-, vestibulære og den synsmæssige sans
  • Praktik om leg, træning og samarbejde.
  • Teori om hvorfor og hvordan bevægelse enten dæmper eller øger arousal
  • Indsigt i, hvordan man kan bruge fysiske og kropslige lege i relationsarbejdet.
  • Refleksion over, hvordan bevægelsen kan integreres i hverdagsaktiviteter med børn og voksne

 

Hvem er kurset for?

Kurset er for alle fagpersoner, der arbejder med børn, unge, voksne, ældre og som ønsker nye vinkler på relationsarbejde og savner mere leg, bevægelse, nærvær og intuition i deres arbejdsliv liv og relationer.

Kurset er især for dig, der er træt af koncepter og “one size fits all”. På workshoppen får du redskaberne til at kunne reflektere og tilpasse bevægelse og leg til det enkelte menneske.

Hvem underviser?

Din underviser er fysioterapeut Kenneth Petersen fra Bevægelse

Jeg er uddannet fysioterapeut, kostvejleder og personlig træner. Jeg har over 15 års professionel erfaring i at hjælpe mennesker med problematikker så som smerter, skader, stress og depression.

Jeg arbejder altid med det hele menneske i centrum. Det betyder, jeg ser på sundhed som menneskelig trivsel både fysisk og mentalt. Jeg arbejder i dag som Synskonsulent i Haderslev Kommune. Sideløbende driver jeg konsulentvirksomheden Bevägelse, der laver foredrag, workshops samt individuelle forløb og konsultationer.

Kvalificerede skub, der virker!

Min grundindstilling er, at det er fedt at være i live. Vi er i live, når vi kan mærke os selv. Når vi kan grine, græde, blive frustrerede, forundrede, begejstrede og bekymrede. Vi rummer det hele, og vi skal kunne trives i det hele. Det kan i perioder kræve en indsats at bevare en sund balance i livet og stå stærkt. Min mission er at hjælpe dig med det, når du har brug for det. Gennem træning, samtale, mentale øvelser og kropslig leg. Alt afhængig af, hvad dit behov er og hvordan vi bedst muligt motiverer netop dig.

Lyder jeg som en lalleglad hippie?

Tag ikke fejl. Jeg er uddannet fysioterapeut og har en forkærlighed for funktionel neurologi. Jeg har specialiseret mig i den menneskelige hjerne, vores nervesystem og i hvordan vi interagerer med verden gennem vores sanseapparat. Det er hverken gætteri eller kætteri. Det er nyeste viden og velafprøvede værktøjer. Jeg præsenterer det bare på en måde, så du ikke mister interessen.

Tilmelding

Kursusinformationer

Praktiske informationer

Dato: 31/10-2/11 2025. Pris 3700kr (Intropris)

Prisen i 2026 bliver 4495kr (dato ikke fastsat)

 

Sted: Gl. Bjert 42, Sønder Bjert

Prisen er incl. kaffe/the og snack i løbet af dagen. Du bedes selv medbringe frokost.

Alle spørgsmål skal stilles til Kenneth på bevagelse@gmail.com eller tlf. 25 36 23 06

3 dage

Kursusvarighed

8-16 kursister

Antal deltagere

nej

Forplejning inkluderet

Kr. 3700

Pris okt/nov 2025

Kr. 4495

Pris  2026

Underviser på kurset

Kenneth Petersen

Kurset henvender sig til

Fagpersoner der arbejder med mennesker eller tilbyder individuel træning eller behandling eller holdtræning. Det kan være

  • Fysioterapeuter
  • Ergoterapeuter
  • Psykomotorikere
  • Yogalærere
  • Personlige trænere